Loading...
Centrumvoorzieningen2018-10-23T14:24:25+00:00

Verkiezingsprogramma

Centrumvoorzieningen

Waar is bijvoorbeeld het dorpsgezicht van de kern Geldermalsen gebleven? Het beeld wordt bepaald door een grote supermarkt in de vorm van een te massief gebouw met een dorpsbeeld verstorende bouwstijl waarnaast een zeer steriele nieuwe markt.

In de kern Geldermalsen kan hotel Carabain helaas niet meer teruggebracht worden, maar de markt in oude glorie herstellen, is wel een van de mogelijkheden. Nu wordt er al afbraak gepleegd aan de Kostverlorenkade en het plantsoen. Het enige wat er nog staat is het oude kantongerecht. Het dorpsgezicht is veel meer gebaat bij: leuke, kleine winkeltjes in de kernen in prachtig, gerestaureerde pandjes, in plaats van een steriele markt.

Verenigd West Betuwe is dan ook voor het behoud van de nog aanwezige oude panden e.d. Nieuwbouw op plekken van niet beeldbepalende gebouwen is mogelijk

Op plaatsen in alle kernen waar eerder gebouwen hebben gestaan, moet worden gestreefd naar aanpassing van de architectuur (zie oude ansichtkaarten en archiefwerk) om de oude dorpsbebouwing en de vroegere dorpssfeer te benaderen.

Voor grote bedrijven en industrie, waaronder ook de supermarkten, zal een plek gezocht worden aan de rand van de kernen in West Betuwe. Winkelen en recreëren moet leuker worden in West Betuwe. In de kern Beesd is dit nog veel meer het geval. Behoud van het dorpsbeeld dient dan ook bewaakt te worden.

Een goed voorbeeld van een kern met lokale initiatieven en lokaal ondernemerschap is bijvoorbeeld Tricht. Dit soort initiatieven moet veel meer gestimuleerd worden en zeker niet tegengewerkt, zoals kleine bedrijven die gevestigd zijn aan de Nieuw Steeg in het oude gemeentehuis in de kern Tricht.

Bij dorpsactiviteiten zou er veel meer uitgegaan moeten worden van culturele en andere initiatieven. Goede voorbeelden hiervan zijn: Samenloop voor Hoop, GoWheels, Beachvolleybal, de jaarmarkten/fairs, de Koningsdagmarkten, schaatsbanen, maar zo zouden er ook veel meer muziekfestivals ondersteund kunnen worden. Denk hierbij aan de jeugdmuziekdagen, een jazzfestival en culturele activiteiten.

Dorpsgezicht en leefbaarheid in de kernen

Laat juist de prachtige dorpsmonumenten in de vorm van straatmeubilair bestaan en breng de zaken weer terug. Denk hierbij aan de dorpspomp in Gellicum, die enige jaren geleden weer is neergezet door lokaal initiatief. Breng de Brink in elk dorp weer in oude glorie terug.

Bekijk hier ons volledige verkiezingsprogramma.

Onze andere onderwerpen: